Agna
„Agna“ – ar burokėlių nauda tikra?
Gilios fermentacijos probiotinis koncentratas iš burokėlių
Burokėlis yra nuo seno vartojamas ne tik dėl savo skonio, bet ir maistinių savybių. Kaip jaučiasi šią daržovę mėgstantys žmonės, ir ar burokėlių nauda pastebima? Norėdami pasidalinti savo potyriais, sukūrėme Bioagnos prekės ženklą ir pradėjome tiekti „Agną“ – probiotinį gėrimą, pagamintą iš fermentuotų burokėlių sulčių. Šio produkto ypatybės atkeliauja iš dviejų šaltinių – gerųjų bakterijų, kurių gausu produkto sudėtyje, bei burokėlio.
Burokėlis ir jo savybės
Burokėliuose gausu B, PP, C, A grupės vitaminų, betaino, mineralinių medžiagų – jodo, magnio, kalio, kalcio, geležies, fosforo, mangano, kobalto, bioflavonoidų. Šie elementai teigiamai veikia kaulų, arterijų būklę, praplečia kraujagysles, skatina hemoglobino gamybą ir kraujodarą. Folio rūgštis (vitaminas B9) yra atsakinga už naujų ląstelių statybą, todėl suteikia švytėjimo ir elastingumo odai.
Burokėliuose esančios medžiagos taip pat padeda pašalinti toksinus, jos stimuliuoja kepenų detoksikavimo procesus, valo inkstus, kraują, limfą bei mažina organizmo rūgštingumą, todėl idealiai tinka norint atsitiesti po ligos, ilgalaikio vaistų vartojimo ar chemoterapijos.
Ši daržovė, manoma, gali reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, sulaikyti kenksmingų mikroorganizmų plitimą žarnyne. Ją valgantys žmonės teigia, kad jaučiasi mažiau pavargę, greičiau atgauna jėgas, yra atsparesni ligoms, geriau virškina.
Vyresnio amžiaus žmonės, kurie jaučia raumenų ir ištvermės susilpnėjimą, jiems sunku lipti laiptais ar kažką daryti atsitūpus, mėgsta burokėlius dėl jų teikiamų savybių. Atliktų tyrimų duomenimis išgėrus burokėlių sulčių, jau po 2 ar 3 valandų dalyvių raumenų jėga padidėjo, jiems buvo lengviau atlikti įprastas užduotis.
Burokėlių nauda ateina iš juose esančių elementų, vitaminų ir mineralų. Tiesioginis ryšys tarp savijautos pagerėjimo ir burokėlių vartojimo nėra moksliškai patvirtintas, tačiau viena yra aišku – burokėlis savo sudėtyje turi medžiagų, reikalingų normaliai organizmo veiklai palaikyti.
Fermentuoti burokėliai geriau nei paprastas burokėlis?
Fermentai organizme padeda virškinti maistą, todėl fermentuoti burokėliai maistines medžiagas atiduoda lengviau nei šviežias burokėlis, o burokėlių nauda žmogui priklauso nuo to, kiek naudingųjų elementų iš burokėlio yra pasisavinama. Pavyzdžiui, fermentuojant, burokėliuose esanti geležis tampa trivalentė – tik tokią geležį gali pasisavinti žmogaus organizmas. Net ir gaminant burokėlių sultis, į jas turi būti pilama citrinos rūgštis, kad padidėtų burokėlių veiksmingumas. Taigi geriant burokėlių sultis ar valgant paprastą burokėlį naudos gaunama mažiau nei iš fermentuotos daržovės.
„Agna“ gamybos ypatumai
„Agna“ yra fermentuotų burokėlių sultys. Tai reiškia, kad burokėlius pirma fermentuojame gilios fermentacijos būdu ir tik tada gaminame iš jų sultis. Kai vyksta fermentacija, dauginasi gerosios bakterijos, kurios vėliau ir auga šioje terpėje, todėl išgėrę „Agnos“ organizmą papildote aktyviomis gerosiomis bakterijomis.
Kaip vartoti?
Pradinė gėrimo „Agna“ paros dozė neturėtų viršyti 50 ml. Tik įpratus galima pamažu ją didinti pagal individualų poreikį.